1. kolovoza

Sv. Alfonz Liguori, biskup i crkveni naučitelj
Napulj, 1696. – Salerno, 1787.

Rimski Martirologij: Spomen na svetoga Alfonza Maria de’Liguori, biskupa i crkvenog naučitelja koji je zasjao po svojoj brizi za duše, po svojim spisima i propovijedanju te svojim primjerom. Radi promicanja kršćanskog života među ljudima, angažirao se u propovijedanju i pisanju knjiga, osobito o moralu za koji je smatran  pravim učiteljem. Unatoč mnogim preprekama, osnovao je Družbu Presvetoga Otkupitelja – redemptoriste za evangelizaciju jednostavnih i neukih. Izabran je za biskupa svete Agate od Gota, puno se trudio u ovoj službi, koju je morao napustiti nakon petnaest godina zbog teških bolesti. Potom je proveo ostatak svog života u Noceri u Kampaniji u velikim žrtvama i poteškoćama.
Opširnije o sv. Alfonzu vidi ovdje.

 

Blaženi Toma Welbourne, mučenik
York, Engleska, 1620.

Rimski Martirologij: U Yorku, u Engleskoj, blaženi mučenik Toma Welbourne, koji je bio školski učitelj te je osuđen na smrt za vladavine kralja Jakova I. Zbog  promicanja poslušnosti Rimskom papi bio je poslan na vješala i tako se u muečničkoj smrti suobličio Kristu, vrhovnom Učitelju.

 

Sv. Petar Favre, isusovac
Villaret, Savoia, 1506. – Rim, 1547.

Rimski Martirologij: U Rimu sv. Petar Favre, svećenik, jedan od prvih drugova sv. Ignacija i suutemeljitelj Družbe Isusove. Bio je prvi svećenik u novoosnovanom redu. Izvršavao je mnoge zahtjevne zadatke u raznim krajevima Europe. Umro je u Rimu neposredno prije nego što je krenuo u Trento na sudjelovanje Tridentinskom crkvenom saboru.
Opširnije o sv. Petru vidi ovdje.

 

Blažena Maria Stella Mardosewicz i 10 sestara mučenica
Nowogródek, Poljska, 1943.

Rimski Martirologij: Blizu grada Nowogródeka u Poljskoj blažena Maria Stella Mardosewicz i deset sestara iz Kongregacije Sestara sv. Nazaretske obitelji, djevice i mučenice. One su za vrijeme Drugog svjetskog rata bile strijeljane u šumi od nacista, naprijatelja vjere i tako su postigle nebesku slavu. Blaženima ih je proglasio Papa Ivan Pavao II. 2000 g.
Opširnije o bl. Mariji Stelli vidi ovdje.