1. lipnja

Sv. Justin, mučenik
Nablus, Palestina, početak 2. st. – Rim, 164. g.

Rimski Martirologij: Spomen na sv. Justina, mučenika, koji je kao filozof slijedio istinsku Mudrost koju je upoznao u Kristovoj istini. On ju je propovijedao svojim ponašanjem i ono što je propovijedao pretvarao je u predmet učenja, branio je spoznatu istinu svojim spisima i posvjedočio je vlastitom smrću u Rimu za cara Marka Aurelija Antonina. Nakon što je predao caru svoju apologiju u obranu kršćanske religije, izručen je prefektu Rusticu i, nakon što se proglasio kršćaninom, osuđen je na smrt te mu je odrubljena glava.
Opširnije o sv. Justinu vidi ovdje.

 

Blaženi Ivan Krst. Scalabrini, biskup i utemeljitelj
Italija, Como, 1839. – Piacenza, 1905.

Rimski Martirologij: U Piacenzi blaženi Ivan Krstitelj Scalabrini, biskup, koji je svim sredstvima radio za svoju Crkvu i odlikovao se u brizi za svećenike, seljake i radnike; osobito je imao na srcu iseljenike u američkim gradovima za koje je osnovao Kongregacije misionara i Sestara misionarki sv. Karla.
Opširnije o bl. Ivanu vidi ovdje.

 

Blaženi Alfonz Navarrete, mučenik
Japan, 1571. – 1617.

Rimski Martirologij: U Omuri u Japanu, blaženi mučenici svećenici Alfonz Navarrete, dominikanac, Ferdinand od sv. Josipa iz reda Pustinjaka sv. Augustina i Leo Tanaka, redovnik Družbe Isusove, kojima je uredbom vrhovnog zapovjednika Hidetade iz mržnje prema kršćanskoj vjeri odrubljena glava.