1. listopad

Sv. Terezija od Djeteta Isusa, karmelićanka, Crkvena naučiteljica
Francuska, 1873. – 1897. g.

Rimski Martirologij: Spomen na sv. Tereziju od Djeteta Isusa, djevicu i crkvenu naučiteljicu. S petnaest godina ušla je u Karmel u Lisieuxu u Francuskoj te je postala učiteljica svetosti u Kristu čistoćom i jednostavnošću svoga života. Naučavala je put duhovnoga djetinjstva za ostvarenje kršćanske savršenosti i stavljala je svu mističnu skrb u službi spasenja duša i rasta Crkve. Završila je svoj život u dobi od dvadeset i pet godina.
Opširnije o sv. Tereziji od Djeteta Isusa vidi ovdje.

 

Blaženi Gašpar Hikojiro i Andrija Yoshida, mučenici
† Japan, 1620. g.

Rimski Martirologij: U Nagasakiju, u Japanu, blaženi Gašpar Hikojiro i Andrija Yoshida, katehisti i mučenici kojima je odrubljena glava jer su primili svećenike u kuću.

 

Blaženi Luigi Monti
Milano, 1825. – Saronno, Italija, 1900. g.

Rimski Martirologij: U Saronnu blizu Varesea u Italiji, blaženi Luigi Maria Monti, redovnik, koji je ostavši u laičkom staležu, utemeljio Sinove Bezgrešnog Začeća koje je vodio u duhu ljubavi premasiromašnima i potrebitima, a posebno se brinuo za bolesnike, siročad, te za odgoj mladih.

Iz drugih izvora: U ovoj redovničkoj zajednici koju je osnovao bl. Luigi Monti proživio je deset godina Hrvat Bonifacije Pavletić (1864.-1897.) koji je umro u Rimu na glasu svetosti i za njega se sada vodi postupak za proglašenje blaženim i svetim.