1. prosinac

Sv. Naum, prorok
Galileja, 7. st. prije Krista

Rimski Martirologij: Spomen sv. Nauma, proroka koji je propovijedao da Bog upravlja tijek vremena i sudi narodima po pravdi.
Opširnije o sv. Naumu vidi ovdje.

 

Sv. Edmund Campion, isusovac i drugovi mučenici
London 1540. – 1581.

Rimski Martirologij: U Londonu, u Engleskoj, sveti Edmund Campion, Rudolf Sherwin i Aleksandar Briant, svećenici i mučenici za vladavine kraljice Elizabete I., poznati po svojoj učenosti i čvrstoći u vjeri. Sveti Edmund, koji je kao mladić prihvatio katoličku vjeru,  pridružio se Družbi Isusovoj u Rimu i zaredio se za svećenika u Pragu. Potom se vratio u domovinu, gdje se trudio tješiti i hrabriti duše vjernika katolika svojim riječima i spisima. Nakon mnogih mučenja ubijen je u Tyburnu. Zajedno s njim isto su mučeništvo podnijeli sv. Rudolf i sv. Aleksandar koji je u zatvoru bio primljen u Družbu Isusovu.
Opširnije o sv. Edmundu vidi ovdje.

 

Blažena Klementina Anuarite Nengapeta, mučenica
Kongo-Zaire, 1939.-1964.

Rimski Martirologij: U Isirou, u nutarnjem dijelu Narodne Republike Kongo, blažena Klementina Nengapeta Anuarite, redovnica Kongregacije sestara Svete obitelji i mučenica. Bila je zarobljena u građanskom ratu zajedno s drugim sestrama koje je poticala na bdijenje i molitvu. Odbila je velikom odlučnošću i snagom bludne želje vojnoga zapovjednika te ju je isti u napadu bijesa ubio. Tako je podnijela mučeništvo za Krista Zaručnika.