1. svibnja

Sv. Josip, radnik

Rimski martirologij: Sv Josipa radnik, stolar iz Nazareta, svojim se radom brinuo za potrebe Marije i Isusa i uveo je Sina Božjega u djelovanje među ljudima. Zbog toga, na dan u kojem se u mnogim dijelovima svijeta slavi praznik rada, kršćanski radnici štuju ga kao primjer i zaštitnika.
U evanđelju Isus je nazvan „drvodjeljin sin”. Na istaknut način u ovom spomendanu sv. Josipa prepoznajemo „dostojanstvo ljudskog rada kao dužnost i način usavršavanja čovjeka, kao dobrotvorno vršenje čovjekove vlasti nad stvorenim svijetom, kao službu društvenoj zajednici i produženje stvaralačkog djela Stvoritelja te doprinos planu spasenja“ (vidi: II. Vat. Koncil, Gaudium et spes 34). Papa Pio XII. ustanovio je ovaj liturgijski spomendan 1955. u kontekstu praznika radnika koji se slavi u cijelom svijetu 1. svibnja.
Opširnije o sv. Josipu vidi ovdje.

 

Sv. Jeremija, prorok
Jeruzalem, 650. pr. Kr. – Egipat, 587. pr. Kr.

Rimski Martirologij: Spomen sv. Jeremije, proroka, koji je u danima Jojakima i Sedecije, kraljeva Judeje, prorekavši uništenje Svetog grada i deportaciju naroda, pretrpio mnoge progone; zbog toga je Crkva u njemu vidjela lik Krista patnika. Također je prorekao ispunjenje novoga i vječnoga saveza u Isusu Kristu, po kojem će  svemogući Otac upisati svoj zakon u dubine srdaca Izraelaca kako bi On bio njihov Bog, a oni njegov narod.
Opširnije o sv. Jeremiji vidi ovdje.

 

Sv. Sigismund, kralj i mučenik
6.stoljeće

Rimski Martirologij: U Saint-Maurice-en-Valaisu u Reziji, današnja Švicarska, spomen svetoga Sigismunda, kralja burgundaca. On je, obrativši se od arijanske hereze na katoličku vjeru, utemeljio zbor redovnika na ovom mjestu koji su  neprekidno pjevali himne pred grobom  mučenika; time je davao zadovoljštinu za  počinjen zločin pokorom, suzama i postom. Njegovi protivnici su ga uhvatili na području Orleansa i bacili u bunar gdje je našao smrt utapljanjem.