1. veljače

Sv. Sever iz Ravene, biskup
Italija, 344. g.

Rimski martirologij: U Raveni, spomen svetoga Severa, biskupa. Sudjelovao je na Koncilu u Sardici (današnja Sofija) 342.-343. godine. Osim u talijanskoj pokrajini Emiliji-Romanji, štuju ga i u Toskani i u Markama gdje su mu posvećene brojne crkve; također i u Mainzu, te Erfurtu u Njemačkoj.

Opširnije o sv. Severu vidi ovdje.

 

Sv. Brigita Irska, opatica
Irska, 452. – 524. g.

Rimski martirologij: U Kildaru u Irskoj, sveta Brigita, opatica, koja je ustanovila jedan od prvih samostana na otoku i nastavila je evangelizaciju započetu od sv. Patrika. Njezina legendarna figura jest poput prstena koji veže keltski poganski svijet i kršćanstvo u svojim počecima.

Opširnije o sv. Brigiti vidi ovdje.

 

Sv. Pavao Hong Yong-ju i drugovi, korejski laici mučenici
Seul, Južna Koreja, 1840.

Rimski martirologij: U Seulu u Koreji, sveti korejski mučenici laici: Pavao Hong Yŏng-ju, vjeroučitelj, (rođen u Seosanu 1802. godine), Ivan Yi Mun-u, (rođen u Inchonu 1810. godine) koji je služio siromahe i sahranjivao tijela mučenika, i Barbara Ch’oe Yŏng-i, (rođena u Seulu 1819. godine) kojoj je, kao i njenim roditeljima i suprugu ubijenima zbog Krista, odrubljena glava s ostalima. Papa Ivan Pavao II. kanonizirao ih je 6. svibnja 1984. godine.