10. kolovoza

Sv. Lovro, đakon i mučenik
Rim, 258. g.

Rimski Martirologij: Blagdan sv. Lovre, đakona i mučenika koji je, kako kaže sv. Leon Veliki, papa, želeći nasljedovati sudbinu pape Siksta također i u mučeništvu, te kad je dobio naredbu da preda blago Crkve pokazao je tiraninu siromahe koje je hranio isprošenim dobrima. Tri dana kasnije pobijedio je vatru svojom vjerom u Krista.  Njegovo je tijelo sahranjeno u Rimu na groblju Verano kojemu je kasnije bilo nadodano njegovo ime.
Opširnije o sv. Lovri vidi ovdje.

 

Blaženi Augustin Ota, isusovac i mučenik
Japan, Ogiza, 1570. – 1622. g.

Rimski Martirologij: U gradu Iki u Japanu, blaženi Ota, redovnik Družbe Isusove, mučenik kojemu je odrubljena glava zbog Krista.

 

Blaženi Josip Toledo Pellicer, svećenik i mučenik
Španjolska, 1909. – 1936.

Rimski Martirologij: U mjestu El Saler, blizu Valencije u Španjolskoj, blaženi Josip Toledo Pellicer, svećenik i mučenik. Suobličen Kristu, vrhovnom svećeniku kojega je toliko ljubio, nasljedovao ga je i u slavi mučeništva.

 

Blaženi Franjo Drzewiecki i Edvard Grzymała, svećenici mučenici
Zduny, Poljska 1908. g. – Dachau, Njemačka, 1942.g.

Rimski Martirologij:  U koncentracionom logoru Dachau, blizu Munchena u Bavarskoj, Njemačka, blaženi Franjo Drzewiecki i Edvard Grzymała, svećenici mučenici. Bl. Franjo bio je član Družbe malog Djela Božanske Providnosti. Bili su porijeklom poljaci te su ih za vrijeme okupacije i razaranja njihove domovine za vrijeme rata, njihovi progonitelji zatočili u logor. Bili su ubijeni u plinskoj komori te su tako stigli Kristu.