10. lipnja

Blaženi Ivan Dominik, biskup dubrovački
Firenza, 1355.  – Mađarska, 1419. g.

Rimski Martirologij: U Budimpešti, Mađarska, prijelaz u vječni život blaženoga Ivana Dominika, dubrovačkog biskupa, koji je na kraju crne kuge u samostanima dominikanaca u Italiji povratio obdržavanje redovničke discipline. Bio je potom poslan u Češku, a zatim u Mađarsku da se suprotstavi krivovjernom propovijedanju Ivana Husa te je potom ondje i umro.
Opširnije o bl. Ivanu Dominiku vidi ovdje.

 

Blaženi Toma Green i bl. Gualtier Pierson i drugovi, mučenici
† Engleska, 1537. g.

Rimski Martirologij: U Londonu u Engleskoj, spomen blažene mučenike Tomu Greena, svećenika i Gualterija Piersona, redovnika mjesne Kartuzije. Oni su zajedno sa šesnaest ostalih kartuzijanaca koji su zbog toga što su se suprotstavili prisezanju kralja Henrika VIII. da ima vrhovno pravo i vlast u crkvenim stvarima, bili bačeni u odvratnu tamnicu, gdje su iscrpljeni od gladi i bolesti kroz slavnu mučeničku smrt prešli u vječni život.

 

Blažena Diana Andalò, djevica
Bologna, 1200. – 1236. g.

Rimski Martirologij: U Bologni blažena Diana d’Andalò, djevica, koja je, nakon što je nadvladala sve zapreke koje joj je postavljala obitelj, položila redovničke zavjete po rukama sv. Dominika za klauzurni život i ušla je u kontemplativni samostan sv. Agneze što ga je sama osnovala.
Opširnije o bl. Dijani vidi ovdje.