10. ožujka

Sv. Kajo i Aleksandar, mučenici
Apamea, Frigia, III. stoljeće

Rimski martirologij: U Hisarliku na rijeci Meandru u Frigiji, današnja Turska, spomen svetih Kaja i Aleksandra, mučenka koji su zadobili krunu slavnog mučeništva za vrijeme progona cara Marka Antonina i Lucija Vera.

 

Sv. Viktor, mučenik

Rimski martirologij: U Africi spomen na sv. Viktora, mučenika; o njemu je na njegov blagdan sv. Augustin održao narodu propovijed.

 

Sv. Makarije biskup
Jeruzalem, 313. – 334.


Rimski martirologij: Spomen sv. Makarija, biskupa Jeruzalema. Na njegov su poticaj car Konstantin Veliki i njegova majka sv. Helena na svetim mjestima izgradili bazilike i tako oteli zaboravu sveta mjesta.
Opširnije o sv. Makariji vidi ovdje.

 

Sv. Ivan Ogilvie, isusovac mučenik
Glasgow, Škotska 1579.-1615. g.

Rimski martirologij: U Glasgowu u Škotskoj spomen na sv. Ivana Ogilvija, svećenika iz Družbe Isusove i mučenika. Proveo je mnogo godina u studiju svete teologije i živio je kao izbjeglica u kraljevstvima Europe. Nakon što je zaređen za svećenika potajno se vratio u svoju domovinu gdje se posvetio pastoralnom radu među svojim sunarodnjacima sve dok nije završio u zatvoru za kralja Jakova VI. Osuđen je bio na smrt i na stratištu je zaprimio slavnu palmu mučeništva.
Opširnije o sv. Ivanu vidi ovdje.