10. rujna

Sv. Nikola Tolentinski, svećenik pustinjak
Italija, Macerata, 1245. – 1305.

Rimski Martirologij: U Tolentinu (talijanska pokrajina Marche) spomen svetoga Nikole, svećenika iz Reda pustinjaka sv. Augustina. Živio je životom punim odricanja i bio ustrajan u molitvi; bio je strog prema samome sebi, ali blag prema drugima te je često na sebe preuzimao tuđe pokore.
Opširnije o sv. Nikoli vidi ovdje.

 

Sv. Pulherija, carica
Carigrad, 399. – 453.

Rimski Martirologij: U Carigradu, sv. Pulherija, carica koja je branila i promicala pravu vjeru.
Opširnije o sv. Pulheriji vidi ovdje.

 

Sv. Nemesijan i drugovi mučenici
† Afrika, 258. g.

Rimski Martirologij: Spomen svetoga Nemesijana i drugova mučenika svetih Feliksa, Lucija, drugog Feliksa, Littéoa, Polijana, Viktora, Iadera i Dativa. Bili su to biskupi, svećenici i đakoni i u vrijeme izbijanja žestokog progona u Africi za careva Valerijana i Galijena, zbog svoje  vjera u Krista najprije su bili okrutno pretučeni, a zatim okovani verigama bili su poslani na teške radove u rudnike; ondje ih je sv. Ciprijan svojim pismima hrabrio da čvrsto izdrže svoje zatočeništvo i da vrše i održavaju  Gospodinove zapovijedi.

 

Blaženi Sebastijan Kimura, prvi japanski svećenik  mučenik
Nagasaki, Japan, 1565. – 1622. g.

Rimski Martirologij: U Nagasakiju u Japanu, blaženi Sebastijan Kimura, iz Družbe Isusove, Franjo Morales iz reda dominikanaca, svećenici, i pedeset drugova mučenika, a bili su svećenici, redovnici, supružnici, mladi, katehisti, udovice i djeca; svi su umrli za Krista nakon okrutnih mučenja na jednom brdu ispred velikog mnoštva prisutnih.