10. studeni

Sv. Leon Veliki, papa, crkveni naučitelj
 Toscana, 390. – Rim, 461.

Rimski Martirologij: Spomen sv. Leona I., pape i crkvenog naučitelja. Rođen je u Toskani i najprije je marljivo vršio službu đakona u Rimu. Izabran za papu s pravom je zaslužio naslov Veliki jer je narod, koji mu je bio povjeren, hranio svojom plemenitom i mudrom riječi. Preko svojih izaslanika čvrsto je zastupao pravi nauk o Božjem utjelovljenju na Ekumenskom saboru u Kalcedonu. Godine 452. car Valentinijan III. odredio je Papu Leona da predvodi rimsko poslanstvo na pregovore s Atilom nakon čega je kralj Huna napustio Italiju.

 

Sv. Narset i Josip, mučenici
† Perzija, 343. g.

Rimski Martirologij: U Perziji sveti mučenici Narset, biskup časne starosti, i Josip, njegov mladi učenik, kojima je glava odrubljena mačem zato što su odbili pokoriti se naredbi kralja Sabora II. da se klanjaju suncu.

 

Sv. Andrija Avellino, svećenik
Italija, Napulj, 1521. – 1608. g.

Rimski Martirologij: U Napulju, spomen sv. Andrije Avelina, svećenika Kongregacije regularnih klerika koji se isticao svetošću svoga života i brigom za spasenje drugih. Trudio se obdržavati zavjet za svakodnevno usavršavanje u vrlinama i bogat zaslugama umro je sveto u podnožju oltara.
Opširnije o sv. Andriji vidi ovdje.