10.veljače

Blaženi Alojzije Viktor Stepinac, biskup i mučenik
Brezarić, 1898. – Krašić, 1960.

Rimski martirologij: U mjestu Krašić, u blizini Zagreba blaženi Alojzije Stepinac, zagrebački biskup, koji se hrabro suprotstavio učenjima koja su negirala kako vjeru tako i ljudsko dostojanstvo. Zbog svoje vjernosti Crkvi bio je osuđen na dugogodišnji zatvor. Razbolivši se u zatvoru te iscrpljen dugogodišnjim maltretiranjem i mučenjem završio je svoju biskupsku službu kao mučenik.
Opširnije o bl. Alojziju vidi ovdje.

Sv.  José Sanchez iz Rija, 15-godišnji mladić, mučenik
Sahuayo, Meksiko, 1913. – 1928.

Rimski martirologij: José (Josip) Sánchez od Rija rođen je u Sahuayo u Meksik. U Guadalajari primio je Prvu pričest i isticao se po svojoj marijanskoj pobožnosti. Nakon proglašenja protuvjerskih zakona po naredbi predsjednika Plutarka Eliasa Callesa, osnovana je narodna vojska „Cristeros“, kojoj su se također pridružili dva Joseova brata, no njemu je bilo još zabranjeno jer je imao svega trinaest godina. Postao je stoga stjegonoša Cristeros-vojske, te je bio zarobljen i zatvoren. Mučen skoro do smrti, bio je ubijen na groblju Sahuayo 10. veljače 1928. godine u dobi od četrnaest godina. Proglašen je blaženim 2005. godine, a kanonizirao ga je Papa Franjo 16. listopada 2016.

 

Blaženi Petar Fremond i pet mučenica laikinja
† Avrillé, Francuska, 1794.

Rimski Martirologij: U Avrilléu kod Angersa u Francuskoj blaženi Petar Fremond i pet žena, mučenica. Svi su bili laici i imali su obitelji. Strijeljani su tijekom francuske revolucije zbog svoje vjernosti Katoličkoj crkvi. Papa Ivan Pavao II. proglasio ih je blaženima kao mučenike 1984.