11. kolovoza

Sv. Klara, djevica
Asiz, 1194. – 1253.

Rimski Martirologij: Spomen sv. Klare, djevice, koja je kao prva redovnica Siromašnih dama Reda manje braće slijedila sv. Franju. Vodila je u Asizu u Umbriji strogi život, ali bogat djelima ljubavi i pobožnosti. Kao istaknuta ljubiteljica siromaštva nikad nije dopustila da se od njega odvoji, čak i u krajnjem siromaštvu i bolesti. Isticala se u štovanju Presvetog Sakramenta i tako je spasila samostan od Saracena 1243. g. Papa Pio XII. proglasio ju je zaštitnicom televizije.
Opširnije o sv. Klari vidi ovdje.

 

Sv. Suzana, mučenica
Rim,  305.g.

Rimski Martirologij: Spomen Svete Suzane pod čijim je imenom u šestom stoljeću posvećena Bogu jedna bazilika u Rimu kod Dioklecijanovih termi. Njezino ime bilo je slavljeno među mučenicima. Bila je osuđena na smrt jer je bila kršćanka i u njenoj vlastitoj kući  bila joj je odrubljena glava.

 

Blaženi Rafael Gutierrez i Karlo Diaz Gandia, očevi obitelji i mučenici
† Španjolska, Valencija, 1936.

Rimski Martirologij: U selu Agullent na području Valencije u Španjolskoj, blaženi Rafael Alonso Gutiérrez, mučenik, koji je kao otac obitelji od šestero djece te aktivist Katoličke akcije, prolio krv za Krista tijekom progona protiv vjere. S njim se slavi i blaženi mučenik Karlo Díaz Gandía, obiteljski čovjek, također vrlo aktivan kao katehist i apostol Katoličke akcije. Na ovaj dan na istom području boreći se za vjeru postigao je vječni život ostavivši iza sebe suprugu i kćerku od osam mjeseci. Podnio je mučeništvo s uzvikom “Živio Krsit Kralj”! Papa Ivan Pavao II. proglasio ga je blaženim 2001. g. s još 231 mučenikom španjolskog građanskog rata.