11. lipnja

Sv. Barnaba, apostol
Cipar – Palestina, 1. stoljeće

Rimski Martirologij: Spomen na svetoga Barnabu, apostola, koji je kao blagi čovjek ispunjen Duhom Svetim i vjerom bio ubrojen među prve vjernike u Jeruzalemu. Propovijedao je Evanđelje u Antiohiji i uveo Saula iz Tarza novoobraćenika u redove braće, prateći ga na njegovu prvom putu za evangelizaciju Azije; sudjelovao je na prvom Koncilu u Jeruzalemu 50. godine i nakon što se vratio na otok Cipar u svoju prvotnu domovinu, ondje je proširio Evanđelje.
Opširnije o sv. Barnabi vidi ovdje.

 

Blaženi Ignacije Choukrallah Maloyan, biskup i mučenik
Mardine, Turska, 1869. – Kara-Kenpru, Turska, 1915. g.

Rimski Martirologij: U selu Kara-Kenpru kod Diyarbakira u Turskoj, blaženi Ignacije Maloyan, biskup Armenskog Mardina  i mučenik za vrijeme genocida kršćana koji su na ovom području počinili Turci, progonitelji vjere; odbijajući prihvatiti drugu religiju, u zatvoru je posvetio kruh za duhovnu okrepu svojih drugova u zatvoru; strijeljan je zajedno s mnogim drugim kršćanima, i prolivši svoju krv dobio je nagradu vječnog mira.

 

Sv. Alejda iz Schaerbeek, djevica
† Belgija, 1250. g.

Rimski Martirologij: U samostanu La Chambre kod Bruxellesa u današnjoj Belgiji, sveta Alejda, djevica cistercitskog reda, koja je u dvadeset i drugoj godini, pogođena gubom, bila prisiljena na život u odijeljenosti; u posljednjim godinama života, izgubivši čak i vid, nije joj ostao zdrav ni jedan dio tijela, osim jezika kako bi mogla pjevati hvalu Bogu.