11. listopad

Sv. Ivan XXIII., papa
Bergamo, 1881. – Rim, 1963. g.

Rimski Martirologij: U Rimu, sv. Ivan XXIII., papa. Bio je čovjek  izvanredne humanosti. Svojim životom, svojim djelima i najvećim pastoralnim žarom, nastojao je na sve širiti obilje kršćanske ljubavi i promicati bratsko jedinstvo između naroda; osobito je pazio na učinkovitost poslanja Kristove Crkve diljem svijeta i sazvao je Drugi vatikanski ekumenski koncil koji je trajao od 1962. do  1965. Bio je Papa od 1958. do 1963. godine.
Opširnije o sv. Ivanu XXIII. vidi ovdje.

 

Sv. Filip, đakon
Palestina, 1. stoljeće

Rimski Martirologij: Spomen svetoga Filipa, koji je bio jedan od sedam đakona izabranih od apostola. Obratio je Samariju na vjeru u Krista, krstio je eunuha Kandake, kraljice Etiopije i evangelizirao je sve gradove kroz koje je prolazio sve do Cezareje gdje je završio svoj zemaljski život.
Opširnije o sv. Filipu vidi ovdje.

 

Sv. Meinhard,  prvi biskup Letonije
Njemačka, 1134. – Lettonija, 1196. g.

Rimski Martirologij: U Rigi na Baltičkom moru, spomen sv. Meinharda, biskupa koji je u početku bio redovnik Augustinske kongregacije regularnih kanonika u Njemačkoj. U storijoj dobi krenuo je evangelizirti letonski narod; izgradio je crkvu u Üksküllu i nakon što je zaređen za biskupa djelotvorno je postavio temelje kršćanske vjere na ovom području.