11. siječnja

Sv. Higin, papa

1. II. st.

Rimski martirologij: U Rimu sv. Higin, osmi papa nakon sv. Petra. Vršio je papinsku službu od 136. do 140. g. Tijekom četiri godina svoga pontifikata borio se protiv gnostičkog krivovjerja koje su širili Valentin i Cedon i koji su tvrdili da je običnim vjernicima dovoljna vjera, a mudracima je potrebno i filozofski tumačiti vjeru. Sveti Higin, koji je bio i filozof odbacio je njihovo krivovjerje dokazavši im filozofskom argumentacijom da su u krivu.
Opširnije o sv. Higinu vidi ovdje.

Sv. Honorata iz Pavije, djevica

Italija, V. st.

Rimski martirologij: U Paviji, prijenos tijela svete Honorate, djevice posvećena Bogu koja je bila sestra svetog biskupa Epifanija. Zajedno s njome još su tri djevice postigle svetost: Luminosa, Speciosa i Liberata. Posebno su iskazale svoj kršćanski heroizam 476. g. kada su Goti zauzeli i opljačkali Rim.

Bl. Vilijam Carter, mučenik

Engleska 1548. – 1584.

Rimski martirologij: U Londonu u Engleskoj, blaženi Vilijam Carter, mučenik. Bio je oženjem. Budući da je objavio jedan kritički spis o engleskom crkvenom raskolu bio je obješen na Tyburnu  i potom okrutno raskomadan za vrijeme vladavine kraljice Elizabete I.