11. srpnja

Sv. Benedikt, opat,  zaštitnik Europe
Italija, Norcia, 480. – Montecassino 547.

Rimski Martirologij: Spomen na svetog Benedikta, opata koji je rođen u Norci u Umbriji i školovan u Rimu. Počeo je voditi pustinjački život na području Subiacca, okupljajući oko sebe mnoge učenike; zatim se preselio na Monte Cassino gdje je osnovao slavni samostan. Napisao je pravila za redovnički život koje se je toliko proširilo po cijelome svijetu da je zaslužio naslov patrijarh monaškog života na Zapadu. Papa Pavao VI. proglasio ga je zaštitnikom Europe 1964.
Opširnije o sv. Benediktu vidi ovdje.

 

Sv. Olga, velika vojvotkinja
Kiev, Ukrajina 890.-969. g.

Rimski Martirologij: U Kijevu na području današnje Ukrajine, sv. Olga, baka sv. Vladimira, koja je prva iz naroda Rurikida primila krštenje dobivši krsno ime Helene i tako je otvorila cijelom narodu Rusije put do Kristu.
Opširnije o sv. Olgi vidi ovdje.

 

Sv. Ana An Xinzhi i ostale djevice mučenice
+ Liugongyin, Kina, 1900

Rimski Martirologij: U selu Liugongyin blizu Anping u provinciji Hebei u Kini, svete Anna An Xinzhi, Maia An Guozhi, Anna An Jiaozhi e Maria An Lihua, djevice i mučenice. Za vrijeme progona kršćana tijekom Boxerske revolucije progonitelji su bezuspješno nastojali da se odreknu  kršćanske vjere. Kad to nisu uspjeli odrubili su im glave  a one su tako zadobile slavu mučeništva.