11. studeni

Sv. Martin, biskup
Szombathely, Mađarska, 316. – Candes, Francuska 397.

Rimski Martirologij: Spomen  sv. Martina, biskupa. Rođen je od poganskih roditelja u Panoniji, na području današnje Mađarske. Pozvan je u vojničku službu u Francusku. Dok je još bio katekumen pokrio je  svojim plaštem Krista u liku siromašnog čovjeka. Nakon što je primio krštenje, ostavio je oružje 356. g. i živio je redovničkim životom pod vodstvom sv. Hilarija od Poitiersa u Ligugéu u samostanu koji je sam osnovao. Zaređen je za svećenika i izabran za biskupa Toursa. Pokazao je svojim životom primjer dobroga pastira. Osnivao je samostane i župe po selima, poučavao i mirio svećenstvo i evangelizirao seljake dok se u mjestu Candes nije vratio Gospodinu.

 

Sv. Bartolomej mlađi, opat
Italija, Calabria – Rim, Grottaferrata, 980. – 1055 c.

Rimski Martirologij: U samostanu Grottaferrata u blizini Frascatija, blizu Rima, spomen sv. Bartolomeja, opata, koji je rođen u Kalabriji. Bio je pratilac sv. Nila, o kojemu je poslije napisao životopis. Bio je uz njega kad je već na kraju života na području Frascatija utemeljio samostan organiziran prema asketskoj disciplini istočnih otaca. Sv. Bartolomej je isti samostan učvrstio tijekom svoga upravljanja učinivši ga školom znanosti i umjetnosti.

 

 

Blaženi Vinko Eugenije Bosilkov, biskup i mučenik
Bugarska, 1900. – 1952.

Rimski Martirologij: U Sofiji u Bugarskoj, mučeništvo blaženoga Vinka Eugenija Bosilkova, biskupa Nicopol’a i mučenika iz Reda Pasionista. Pod tiranskim režimom bio je utamničen jer odbio odreći se zajedništva s Rimom. Okrutno je mučen, te je osuđen na smrt pod optužbom za veliku izdaju i na kraju je bio strijeljan.