12. listopad

Sv. Feliks i Ciprijan, biskupi i 4.966 drugova mučenika
† Afrika, 483. g.

Rimski Martirologij: Spomen na četiri tisuće devetsto šezdeset i šest mučenika i priznavatelja vjere: biskupi, svećenici i đakoni Božje crkve, zajedno s velikim mnoštvom vjernika za vrijeme vandalskog progonstva  u Africi. Po zapovijedi arianskog kralja Unerika bili su prognani iz mržnje prema katoličkoj vjeri u pustinju  i ondje su postigli mučeništvo nakon raznih zlostavljanja. Među njima su bili i Ciprijan i Feliks, biskupi, časni Gospodinovi svećenici.

 

Blaženi Toma Bullaker, franjevac i mučenik
† Engleska, 1640. g.

Rimski martiologij: U Londonu u Engleskoj, bl. Toma Bullaker, svećenik Reda manje braće i mučenik. Za vladavine Karla I., u trenutku kada je služio misu bio je uhićen zbog svoga svećeništva i potom obješen na Tyburnu te je umro nakon što su mu izvadili utrobu dok je još bio živ.

 

Blaženi Roman Sitko, svećenik i mučenik
Poljska, 1880.  – Auschwitz, 1942. g.

Rimski Martirologij: U koncetracijskom logoru Auschwitzu kod Krakowa u Poljskoj, blaženi Roman Sitko, svećenik i mučenik. On je za vrijeme okupacije Poljske tijekom rata bio okrutno mučen od progonitelja ljudskog dostojanstva i vjere te nakon što je bio ubijen prešao je u vječno blaženstvo. Papa Ivan Pavao II. ga je proglasio blaženim 1999. g. zajedno sa 107 ostalih poljskih mučenika.