12. ožujka

Sv. Luigi Orione, svećenik i utemeljitelj

Italija, 1872. – 1940. g.

Rimski martirologij: U Sanremu u Liguriji, sv. Alojzije – Luigi Orione, svećenik, utemeljitelj Maloga djela Božje Providnosti koje je utemeljio za dobro  mladih i svih marginaliziranih.

 

Sv. Petar Cubicolario i drugovi mučenici
† Nicomedia, 303.

Rimski Martirologij: U Nikomediji mučeništvo sv. Petra, mučenika, koji je bio jedan od sobara cara Dioklecijana. Bez straha žalio je kršćane koji su bili podvrgnuti mučenjima. Kad je car Trajan za to doznao izdao je naredbu te je i on odveden na javno mjesto i najprije je visio i bio mučen dugo vremena udarcima šiba, a zatim su ga  spalili na vatrenom roštilju. Dorotej i Gorgonio, također zaduženi za kraljeve sobe, pošto su prosvjedovali, bili su kažnjeni sličnim mučenjima i na kraju su bili obješeni.

 

Sv. Josip Zhang Dapeng, katehista i mučenik
Kina, 1754. – 1815.

Rimski Martirologij: U gradu Guiyangu u pokrajini Guangxi u Kini, sv. Josip Zhang Dapeng, mučenik. On je, nakon što je primio svjetlo vjere i čim je kršten, otvorio je svoj dom misionarima i katehistima i pomogao u svakom pogledu siromašnima, bolesnima i djeci; uhićen je i bio je raspet na križ. Umirući, plakao je ali od radosti što je bio dostojan umrijeti za Krista.