12. rujna

Preslavno Ime Marijino

Rimski Martirologij: Preslavno Ime Blažene Djevice Marije. Na današnji dan prisjećamo se neizrecive ljubavi Majke Božje prema svome Sinu, a vjernicima se predstavlja lik Majke Otkupitelja kako bi je predano zazivali. – 12. rujna 1683. kada je poljski kralj Ivan Sobieski sa svojom vojskom pobijedio Turke koji su opsjedali Beč i prijetili cijelom zapadnom kršćanstvu, blaženi je papa Inocent XI. u znak zahvalnosti za pobjedu i oslobođenje Beča i Europe današnji blagdan Imena Marijina proširio na cijelu Crkvu.
Opširnije o spomenu Preslavnog Imena Marijina vidi ovdje.

 

Sv. Franjo Ch’oe Kyong-hwan, katehist i mučenik
Seul, Južna Koreja 1804. – 1839.

Rimski Martirologij: U Seulu, Koreja, sveti Franjo Ch’oe Kyong-hwan, katehist i mučenik. Bio je doveden pred vladara ali nije htio zanijekati kršćansku vjeru. Bio je bačen u zatvor gdje je podnio teška mučenja ali nikada nije odustao od molitve i kateheze. Na kraju je završio mučeničkom smrću.

 

Sv. Cronid, Leoncije i Serapion, mučenici
Aleksandrija, Egipat, 238. g.

Rimski Martirologij: U Aleksandriji u Egiptu sveti Crónid, Leoncije i Serapion, mučenici; bili su ugušeni i utopljeni u moru jer su hrabro ispovijedali  Kristovo ime za vrijeme cara  Maksimina.

 

Sv. Gvido, hodočasnik
Belgija, 1012. g.

Rimski Martirologij: U Anderlechtu u Brabantu, u današnjoj Belgiji, sv. Gvido, koji je najprije bio čuvar crkve Mariensee; poznat po svojoj velikodušnosti prema siromašnima, sedam je godina hodočastio u sveta mjesta i konačno se vratio u svoju zemlju gdje  je pobožno umro.