12. srpnja

Sv. Ivan Gualberto, opat
Italija, 995. – 1073. g.

Rimski Martirologij: U Passignanu u Toskani sveti Ivan Gualberto, opat, koji je kao firentinski vojnik oprostio za ljubav Kristovu ubojici svog brata i odjenuvši  monaško ruho u želji da vodi život veće strogosti, postavio je u Vallombrosi temelje nove monaške obitelji. Utemeljio je Red Vallombrosana. Tako se vratio učenju apostola, crkvenih otaca sv. Bazilija i sv. Benedikta, naglašavajući vidike siromaštva i ručnog rada u redovničkom životu, trudeći se odlučno i izravno za reformu samostana.
Opširnije o sv. Ivanu vidi ovdje.

 

Sv. Petar Khanh, mučenik
Vijetnam, 1842.

Rimski Martirolgij: U pokrajini Nghệ An u Annamia, sada Vijetnam, sveti Petar Khanh, svećenik i mučenik koji je nakon što su ga prepoznali kao kršćanina u poreznom uredu gdje je radio, bio je bačen u zatvor na šest mjeseci i nakon uzaludnih poziva da odbaci vjeru, odrubljena mu je glava po nalogu cara Thiệu Trị.

 

Sv. Agneza Le Thi Thanh, majka i mučenica
Vijetnam, 1781.  – 1841. g.

Rimski Martirologij: U pokrajini Ninh Bình, također u Vijetnamu, sv. Agneza Lê Thị Thành (Đê), mučenica, koja je bila majka obitelji, te unatoč tome što je bila  podvrgnuta okrutnom mučenju zato što je sakrila svećenika u svojoj kući, odbila je odreći se vjere i umrla je u zatvoru za vladavine cara Thiệu Trị.

 

Blaženi David Gonson, malteški vitez i mučenik
Southwark, Engleska, 1541. g.

Rimski Martirologij: Kraj Londona u Engleskoj, blaženi David Gunston, mučenik, koji je bio vitez reda sv. Ivana iz Jeruzalema. Nije priznao vlast kralja Henrika VIII. u duhovnim stvarima i stoga je ubijen na vješalima u Southwarku.