12. svibnja

Sv. Leopold Bogdan Mandić
Herceg Novi 1866. – Padova 1942.

Rimski martirologij: U Padovi sv. Leopold Bogdan Mandić iz Herceg Novog, svećenik reda Manje braće kapucina, koji je žarko želio i molio za jedinstvo kršćana a cijeli svoj život posvetio je kao ispovjednik službi pomirenja vjernika s Bogom.
Opširnije o sv. Leopoldu vidi ovdje.

 

Sv. Pankracije, mučenik
Mala Azija, 289. – Rim, 304.

Rimski martirologij: U Rimu spomen sv. Pankracija, mučenika koji je još u mladenačkoj dobi umro za vjeru u Krista. Na trećem kilometru Vie Aurelije u Rimu, blizu njegova groba, papa sv. Simako podigao je slavnu baziliku, a papa Grgur Veliki često je tu okupljao narod kako bi na tom mjestu dobili dokaz istinske kršćanske ljubavi. Na ovaj dan slavimo sahranu sv. Pankracija.
Opširnije o sv. Pankraciju vidi ovdje.

 

Sv. Nereo i Ahil, mučenik
Rim,  304. g.

Rimski Martirologij: Sveti Néreo i Ahil, mučenici, koji su se, kako izvještava papa sv. Damaz, dali regrutirati u vojsku ali kao vojnici vođeni strahom bili su spremni poslušati bezbožne zapovijedi suca. Međutim, obrativši se pravome Bogu, odbacili su štitove, oklop i koplja, napustili su vojni logor i ispovijedajući svoju vjeru u Krista, kao mučenici zaslužili su biti dionici njegove slave i trijumfa. Na današnji dan njihova su tijela sahranjena na groblju sv. Domitile u ulici  Ardeatina u Rimu.

 

Sv. Dominik, pustinjak
1109. g..

Rimski Martirologij: U Kastilji u Španjolskoj, na mjestu koje je kasnije nazvano po njemu, sveti Dominik, poznat kao svećenik della Calzada. On je izgradio mostove i ceste za potrebe putnika koji su hodočastili u Santiago de Compostela. S ljubavlju je pružao pomoć njihovim potrebama izgradivši skloništa i gostinjac gdje su se hodočasnici mogli odmoriti i prespavati.