12.veljače

Blaženi Toma Hemmerford i drugovi, svećenici i mučenici
Tyburn, Engleska, 1584.

Rimski martirologij: U Londonu u Engleskoj, blaženi mučenici Toma Hemmerford, Jakov Fenn, Ivan Nutter, Ivan Munden i George Haydock, svećenici, suprotstavili su se kraljici Elizabeti I. koja se je nezakonito preuzela vlasti i nad duhovnim pitanjima. Budući da su sačuvali vjernost Crkvi u Rimu, osuđeni su na smrt te im je još živima izvađena utroba i ubijeni su na Tyburnu.

 

Sv. Mučenici iz Abitene
† Kartaga, Tunis, 304. g.

Rimski Martirologij: U Kartagi, spomen svetih mučenika iz Abitene u Tunisu. Tijekom progona za cara Dioklecijana kao i obično okupili su se unatoč carske zabrane da slave nedjeljnu euharistiju. Uhitili su ih suci kolonije i vojnog garnizona. Odvedeni su u Kartagu gdje ih je ispitao  prokonzul Anulin. Unatoč mučenjima svi su se priznali kršćanima, izjavljujući da ne mogu zanemariti slavljenje Gospodinove žrtve; zbog toga su prolili svoju mučeničku krv na različitim mjestima i u raznim vremenima.

 

Blažena Ombelina, opatica
Francuska, 1092. – 1136.

Rimski Martirologij: U samostanu Juilly na području Troyesa u Francuskoj, blažena Ombelina, glavarica istog samostana. Ona se s sretno obratila od svjetskih užitaka zahvaljujući svome bratu sv. Bernardu, redovniku iz Clairvauxa, te se je uz suglasnost supruga posvetila samostanskom životu.