13. kolovoza

Sv. Poncijan, papa i sv. Hipolit, svećenik, mučenici
† Rim, 235. g.

Rimski Martirologij: Sveti mučenici Poncijan, papa i Hipolit, svećenik, koji su zajedno bili poslani u progonstvo na Sardiniju na prisilne radove u rudnike. Ondje su umrli od posljedica teških radova i zlostavljanja. Njihova su tijela prenešena i pokopana u Rimu, prvi na groblju sv. Kalista a drugi na groblju u ulici Tiburtina.
Opširnije o sv. Poncijanu vidi ovdje.

 

Blaženi Marko Aviano, kapucin
Aviano, Italija, 1631. – Beč, 1699.

Rimski Martirologij: U Beču u Austriji, bl. Marko Aviano (Karlo) Cristofori, svećenik Reda manje braće kapucina, koji se kao mudri propovjednik Božje riječi posvuda zauzeto brinuo za siromašne i bolesne. Poticao je tadašnje moćnike svijeta da stave vjeru i mir ispred bilo kojeg drugog pothvata  ili interesa. Sudjelovao je svojim zalaganjem i propovjedima u obrani Europe od osmanlija i posebice kod pobjede kršćanske vojske nad Turcima kod Beča 12. rujna 1683. g.
Opširnije o bl. Marku vidi ovdje.

 

Sv. Ivan Berchmans, bogoslovisusovac
Belgija, 1599. –  Rim, 1621.

Rimski Martirologij: U Rimu sv. Ivan Berchmans, redovnik-bogoslov Družbe Isusove. Svi su ga voljeli zbog njegove iskrene pobožnosti, uslužne ljubavi i stalne radosti. Nakon kratke bolesti otišao je vedro u 22. godini života na današnji dan u susret Kristu.
Opširnije o sv. Ivanu vidi ovdje.

 

Blaženi Jakov Gapp, svećenik i mučenik
Austrija, 1897. – Berlin, Njemačka 1943.

Rimski Martirologij: U mjestu Plötzensee kraj Berlina blaženi Jakov Gapp, svećenik iz Marijine Družbe, mučenik. Veoma odlučno je izjavljivao da se bezbožne odluke jednog režima, koji se neprijateljski odnosio prema ljudskom i kršćanskom dostojanstvu, ne mogu nikako uskladiti s kršćanskim naukom. Zbog toga je bio progonjen i osuđen na izgnanstvo u Francusku i zatim  u Španjolsku. Uhićen je potom od nacističkih agenata te mu je odrubljena glava i tako je zadobio krunu mučeništva.