13. lipnja

Sv. Antun Padovanski, franjevac, crkveni naučitelj
Lisabon 1195. – Padova, 1231. g.

Rimski Martirologij: Spomen na sv. Antuna, franjevca i crkvenog naučitelja, koji je rođen u Portugalu te je već bio kanonik kad je ušao u Red manje braće koji je tek bio osnovan. Želio je širiti vjeru među narodima Afrike, ali je puno više vršio službu propovijedanja u Italiji i Francuskoj, privlačeći mnoge istinskome nauku; napisao je propovijedi prožete učenošću i finim stilom, a na zapovijed sv. Franje podučavao je teologiju svojoj braći dok u Padovi nije završio svoj zemaljski život i otišao Gospodinu.
Opširnije o sv. Antunu vidi ovdje.

 

Sv. Augustin Phan Viet Huy i sv. Nikola Bui Viet The, mučenici
† Vijetnam, 1839. g.

Rimski Martirologij: U Huêu u Anamiji, sada Vijetnam, sv. Augustin Phan Viết Huy i Nikola Bùi Viết Thể, mučenici. Zbog straha su bili obeščastili križ što su tražili njihovi progonitelji. Međutim, pokajali su se i u želji da iskupe svoj grijeh, odmah su zatražili cara Minha Mângana da im se ponovno sudi kao kršćanima. Osuđeni na smrt bili su rastrgani na brodu i tako su stigli do nebeskih radosti.

 

Blažena Marijana Biernacka, mučenica
Poljska, 1888. – 1943. g.

Rimski Martirologij: U gradu Naumowicze kod Grodna u Poljskoj, spomen na blaženu Marijanu Biernacku, majku obitelji i mučenicu. Marijana je bila udovica koja je rođena kao pravoslavka, a potom je prešla na katolicizam u dobi od 17 godina. Za vrijeme rata, pod okupacijom, spontano se predala njemačkim vojnicima da nju strijeljaju umjesto njezine trudne snahe. Ubijena je na licu mjesta i tako je zadobila slavu mučeništva. Uz ovu gestu ljubavi Marijana je u pedeset i petoj godini spasila dva života od ratnog divljaštva. Ona je jedna od 108 poljskih mučenika nacizma koje je papa Ivan Pavao II. proglasio blaženima 1999. g.