13. listopad

Sv. Teofil, biskup
Antiohija, Sirija, 2. stoljeće

Rimski Martirologij: Spomen svetoga Teofila, antiohijskog biskupa, čovjeka velike kulture. Bio je šesti nasljednik svetoga apostola Petra na stolici antiohijskog biskupa i koji je kao biskup vodio tamošnju Crkvu. Napisao je spis protiv Marciona za obranu prave vjere.

 

Sv. Venancije, opat
† Tours, Francuska, 5. stoljeće

Rimski Martirologij: U Toursu u Galliji Lugdunense, današnja Francuska, sveti Venancije, opat koji se u mladoj dobi bio oženio. Jednom je posjetio baziliku svetog Martina u Toursu i ostao je pod dubokim dojmom života tamošnjih redovnika – monaha. Uz suglasnost svoje supruge odabrao je živjeti među njima u Kristu.

 

 Blažena Aleksandrina Costa
Portugal, 1904. – 1955. g.

Rimski Martirologij: U selu Balasar blizu Brage u Portugalu, blažena Aleksandrina Marija da Costa. U dobi od četrnaest godina da izbjegne zle namjere jednog čovjeka koje je imao protiv nje bacila se kroz prozor kako bi sačuvala svoje djevičanstvo; ostala je potpuno paralizirana. Svu svoju patnju prikazala je Gospodinu za ljubav Bogu i braći u potrebi u kontemplaciju Euharistije. Iz svoga je kreveta širila dragocjeni apostolat molitve i savjeta u korist mnogih posjetitelja koji su bili privučeni njezinim krepostima i izvanrednim karizmama.
Opširnije o bl. Aleksandrini vidi ovdje.