13. rujna

Sv. Ivan Zlatousti, biskup i crkveni naučitelj
Antiohija, 349. – Comana 407.

Rimski Martirologij: Spomen sv. Ivana Zlatoustoga, carigradskog biskupa i crkvenog naučitelja. Rođen je u Antiohiji gdje je i zaređen za svećenika. Zbog svoje divne rječitost dobio je naziv Zlatousti. Izabran je za biskupa toga grada u kojem se pokazao velikim pastirom i naučiteljom vjere. 398. g. pozvan je da naslijedi patrijarha Nettarija u Carigradu. Međutim njegovi neprijatelji osudili su ga i poslali u progonstvo. Odlukom pape Inocenta I. poništeno je progonstvo i pozvan je natrag u Carigrad. Na povratku su ga vojnici čuvari teško zlostavljali te je 14. rujna predao dušu Bogu kod Gumeneka u Pontu, u današnjoj Turskoj.
Opširnije o sv. Ivanu vidi ovdje.

 

Sv. Amato od Remiremonta, opat
Francuska, 6. st.

Rimski Martirologij: Na planini Vosgi u Francuskoj sv. Amato, svećenik i opat, ističe se po strogosti, postu i željom za samoću, te je mudro upravljao samostanom u Habendu koji je utemeljio zajendo sa sv. Romarícom.

 

Blaženi Aurelije Villalon, redovnik i mučenik
Španjolska, 1890. – 1936.

Rimski Martirologij: U Almeriji u Andaluziji u Španjolskoj, bl. Aurelije Villalón Acebrón, član reda Kršćanskih škola i mučenik koji je ubijen iz mržnje prema Crkvi za vrijeme španjolskog građanskog rata.