13. studeni

Sv. Arkadije i drugovi mučenici
† Afrika, 473. g.

Rimski Martirologij: U Africi spomen svetih mučenika španjolaca Arkadija, Pascasija, Proba i Eutihijana koji ni na koji način nisu htjeli prihvatiti arijansku herezu; najprije im je Genserik, kralj Vandala oduzeo imanje, a zatim su bili poslani u progonstvo i bili su podvrgnuti groznim mučenjima te su potom podnijeli mučeništvo na razne načine. Posebno se istaknula odlučnost malog Paolila, brata Pascasija i Eutihijana, koji je zbog svoje uporne odlučnosti da ostane u katoličkoj vjeri dugo bio udaran štapom a zatim osuđen na teško ropstvo.

 

Sv. Brcko, biskup
† Tours, Francuska,  444.

Rimski Martirologij: U Toursu u Galiji, sada u Francuskoj, sveti Brcko, biskup koji je bio učenik sv. Martina. Naslijedio je učitelja i kroz četrdeset sedam godina svoje službe više puta suočavao se s različitim nedaćama.
Opširnije o sv. Brcku vidi ovdje.

(U Hrvatskoj mu je posvećena crkva u Brckovljanima koji po njemu nose ime.)

 

 

Blaženi Petar Vicev i drugovi, svećenici-mučenici
† Bugarska, 1952.

Rimski Martirologij: U Sofiji u Bugarskoj blaženi Petar Vicev, Pavao (Josip) Džidžov i Jozafat (Robert Mateo) Šiškov, svećenici Kongregacije Augustinaca Marijina Uznesenja, koji su bili nepravedno optuženi za izdaju pod ateističkim režimom. Bili su zatvoreni u tamnicu zato što su kršćani. U svojoj smrtnoj borbi zaslužili su primiti nagradu vječnosti vjernih Kristovih učenika.