13. travanj

Sv. Martin, papa i mučenik
† Carigrad-Krim, 655. g.

Rimski Martirologij: Sv. Martin I., papa i mučenik, osudio je monotelitsku herezu na Lateranskoj sinodi. Tadašnji egzarh Calliopa prema zapovijedi bizantskog cara Konstantina II., izvršio je napad na Lateransku baziliku u Rimu gdje je papa Martin boravio, uhitio ga i odveo ga u Carigrad, gdje je stavljen u zatvor pod veoma strogim nadzorom. Potom je papa Martin prognan  u Hersonas gdje je nakon dvije godine došao do kraja svojih nevolja i nakon smrti zadobio je vječnu krunu kao mučenik.

 

Sv. Hermenegildo, mučenik
† Tarrragona, Španjolska, 585. g.

Rimski Martirologij: U Tarragoni u Španjolskoj sveti Hermenegildo, mučenik. Bio je sin Leovigilda, kralj Vizigota i sljedbenik arijanske hereze. Zahvaljujući djelovanju biskupa sv. Leandra prešao je na katoličku vjeru. Bio je zatvoren jer se pobunio protiv očeve volje da primi pričest od arijanskog biskupa na svetkovinu Uskrsa. Po nalogu svog oca umro je kao mučenik pod udarcem sjekire. Zaštitnik je Španjolske.

 

Blaženi Skubilion, redovnik lasalijanac
Francuska, 1797. – Otok La Réunion, 1867. g.

Rimski Martirologij: Na otoku Reunionu u Indijskom oceanu, blaženi Skubilion (Ivan Bernard) Rousseau, redovnik Ustanove Braće kršćanskih škola, koji je neumorno poučavao djecu, pružao pomoć siromašnima i nadu robovima.

 

Blaženi Ivan Lockwood i Eduard Catherick, mučenici
† York, Engleska, 1642. g.

Rimski Martirologij: U Engleskoj blaženi Ivan Lockwood i Eduard Catherick, bili su svećenici i mučenici za vladavine kralja Karla I.  Bl. Ivan u dobi od osamdeset i sedam godina, dva puta je već prije bio izbjegao smrtnu kaznu zbog svoga svećeništva. Želio je ohrabriti svoga mlađega i uplašenog druga za mučeničku smrt te je prvi pošao na stratište i bio obješen nakon čega ga je slijedio mlađi suputnik Eduard prema slavnom mučeništvu.