14. lipnja

Sv. Elizej, prorok
† 790. prije Krista

Rimski Martirologij: U Samariji u Palestini, spomen na svetoga Elizeja, koji je bio učenik sv. Ilije proroka.  Sv. Elizej bio je prorok u Izraelu od vremena kralja Jorama do doba kralja Joše; iako nije ostavio pisanih proročanstava, djelujući u korist stranaca, predskazao je budući spas za sve ljude.
Opširnije o sv. Elizeju vidi ovdje.

 

Sv. Valerije i Rufin, mučenici
† Francuska, 4. stoljeće

Rimski Martirologij: U Soissonsu u belgijskoj Galiji, danas Francuska, spomen svetih mučenika Valerija i Rufina koji su svojom smruću posvjedočili za Krista za vrijeme progona cara Dioklecijana.

 

Sv. Anastazije, Feliks i Digna, mučenici
† Španjolska, Kordoba, 853. g.

Rimski Martirologij: U Kórdobi u Andaluziji u Španjolskoj, sveti mučenici Anastazije svećenik, Feliks redovnik i Digna djevica, koji su svi istoga dana zajedno umrli mučeničkom smrću. Anastazije priznavši svoju kršćansku vjeru pred maurskim konzulima, odmah je proboden mačem, a zajedno s njime i Feliks, porijeklom gétul, koji je u Asturiji propovijedao katoličku vjeru i živio monaškim životom. Digna, još veoma mlada, vidjevši ubojstvo njezinih drugova hrabro je izrazila negodovanje prema sucu, te joj je odmah bila odsječena glava.