14. listopad

Sv. Kalisto, papa i mučenik
† Rim, 222. g.

Rimski Martirologij: Spomen svetoga Kalista I., pape i mučenika. Nakon dugog izgnanstva na Sardiniji, kao đakon brinuo se o kršćanskom groblju na via Appiji u Rimu poznatom po njegovom imenu gdje je sakupljao posmrtne ostatke mučenika kako bi ih sačuvao za štovanje budućim generacijama. Izabran je potom za Papu te je promicao pravi vjerski nauk; pomirio je dobrohotno one koji su za vrijeme progona zatajili svoju vjeru i otpali, a zvali su se „lapsi“. Svoju djelotvornu službu kao rimskog biskupa okrunio je svijetlim mučeništvom. Na ovaj dan spominje se sahrana njegova tijela na groblju Calepodio. Bio je papa od 217. do 222. g.
Opširnije o sv. Kalistu vidi ovdje.

 

Blažena Anna Marija Riera, djevica i mučenica
Španjolska, 1888. – 1936. g.

Rimski Martirologij: U selu Picadero de Paterna na području Valencije u Španjolskoj, blažena Anna Marija Aranda Riera, djevica i mučenica, koja je u vrijeme progona protiv vjere prolila krv za Krista.

 

 

Blaženi Roman Lysko, svećenik i mučenik
Ukrajina, 1914. – 1949. g.

Rimski Martirologij: U Lavovu u Ukrajini, blaženi Roman Lysko, svećenik i mučenik koji je za vrijeme progonstva protiv vjere ustrajno slijedeći Krista stigao je njegovom milošću u kraljevstvo nebesko.