14. prosinac

Sv. Ivan od Križa, karmelićanin, crkveni naučitelj
Španjolska, 1540. – 1591.

Rimski Martirologij: Spomen sv. Ivana od Križa, svećenika Karmelićanskog reda i crkvenog naučitelja. On je na poziv svete Terezije od Isusa bio prvi od tadašnjih redovnika karmelićana koji su se pridružili reformi Reda. Podržavao ju je kroz mnoga djelovanja, brojne napore i velike teškoće. Kao što to njegovi spisi svjedoče, uzašao je kroz mračnu noć duše na Božju planinu, tražeći život unutarnjeg skrivanja u Kristu i dopuštajući da ga Bog prožme plamenom svoje ljubavi. Otpočinuo je na kraju u Gospodinu u Ubedu u Španjolskoj.
Opširnije o sv. Ivanu vidi ovdje.

 

Sv. Ares, Promo i Ilija, mučenici
† Ascalon, 309. g.

Rimski Martirologij: U Ascalonu u Palestini, sveti Ares, Promo i Ilija, mučenici. Želeći prijeći iz Egipta u Ciliciju da posjete Kristove svjedoke za  progona cara Maksimina kako bi im donijeli utjehu i pomogli, bili su uhićeni u Cezareji. Iskopali su im oči i osakatili stopala i potom su bili odvedeni u Ascalon gdje su po nalogu guvernera Firmilijana okončali svoje mučeništvo; Ares je spaljen na lomači, a ostaloj dvojici bila je odrubljena glava.

 

Blaženi Oton iz Pule
† Pula, 1241. g.

Iz drugih izvora: Blaženi Oton bio je jedan od prvih franjevaca koji su došli u Istru. Živio je u Puli, u prvoj polovici 13. stoljeća. Posjedovao je izvanrednu dobrotu i savršenu krepost  te se po njegovu zagovoru dogodilo već za njegova života i neposredno nakon smrti četrnaest čudesnih ozdravljenja koja su potanko opisana u djelima nekoliko crkvenih kroničara. Umro je u Puli 14. prosinca 1241. Grob mu se nalazi u franjevačkoj crkvi u Puli gdje mu se pobožni puk i danas obraća u mnogim potrebama i bolestima.
Opširnije o bl. Otonu vidi ovdje.