14. siječnja


Sv
. Feliks iz Nole, svećenik i mučenik
Italija, III. st. – 313. g.

Rimski martirologij: U Noli (Kampanija), sveti Feliks, svećenik, koji je, kako navodi sveti Paulin, za vrijeme progona kršćana trpio u zatvoru okrutna mučenja. Nakon što je ponovno uspostavljen mir vratio se svojima i povukao se u život siromaštva u kojem je ustrajao do kasne starosti; uvijek je bio nepobjedivi ispovjedalac vjere.
Opširnije o sv. Feliksu vidi ovdje.

 

Sv. Nina, apostol Gruzije
Gruzija, IV. st.

Rimski martirologij: U Gruziji blizu Crnoga mora, sveta Nina; kao kršćanka bila je u zatvoru, a zbog svetosti njena života svi su je poštivali i divili joj se te je pridobila za vjeru u Krista kralja i njegov narod, te samu kraljicu, čijega sina je ozdravila svojim molitvama.

 

 

Sv. Fulgencije, biskup
Španjolska, VI. st. – 632.

Rimski martirologij: U Éciji u Andaluziji (Španjolska), sveti Fulgencije, biskup, brat svetog Leandra, Izidora i Fiorentina. Njemu je Izidor, koji je proglašen i crkvenim naučiteljem, posvetio spis o crkvenim službama.

 

 

 

Bl. Odorik iz Pordenona, svećenik
Italija, 1265. – 1331.

Rimski martirologij: U Udinama blaženi Odorik Mattiuzzi iz Pordenona, svećenik franjevac: proputovao je uzduž i poprijeko propovijedajući Evanđelje po zemljama gdje žive Tatari, Indijci i Kinezi. Došao je sve do Kambalika, tadašnjeg glavnog grada Kine. Mnoge je priveo vjeri u Krista.
Opširnije o bl. Odoriku vidi ovdje.