14. srpnja

Sv. Kamilo Lellis, svećenik
Italija, Bucchianico 1550. – Rim, 1614. g.

Rimski Martirologij: Sveti Kamilo Lellis, svećenik, rođen je u blizini Chietija u Abruzzu, Italija. Nakon što je od mladosti bio u vojnoj službi i bio sklon pokvarenom životu, ipak je u njemu došlo do obraćenja. Revno se trudio služiti bolesnike u bolnici neizlječivih i u njima je gledao samoga Krista; zaređen je za svećenika te je u Rimu utemeljio Kongregaciju klerika, služitelja bolesnika.
Opširnije o sv. Kamilu vidi ovdje.

 

Sv. Franjo Solano, franjevac
Španjolska, Andalusia, 1549. – Lima, Perù, 1610.

Rimski Martirologij: U Limi u Peruu sv. Franjo Solano, svećenik franjevac, koji je za spas duša putovao uzduž i poprijeko po regijama Južne Amerike. Trudio se propovijedanjem i svjedočanstvom naučavati domorodačke naroda i same španjolske koloniste o novost kršćanskog života.
Opširnije o sv. Franju vidi ovdje.

 

Blaženi Mihael Ghebre, svećenik i mučenik
Etiopija, 1791. – 1855. g.

Rimski Martirologij: U Cerecca-Ghebaba u Etiopiji, blaženi Ghebrē Mihael, etiopski pravoslavni redovnik koji se obratio na katolicizam i ušao je u jedinstvo s Katoličkom crkvom. Zaređen je za svećenika kao član Kongregacije za Misije. Kroz svoj studij i molitvu uvijek je  tražio istinsku vjeru. Zbog toga je trpio zatvorsku kaznu i potom trinaest mjeseci prisilnih marševa zajedno s vojnicima, s teškim lancima na nogama sve dok nije umro iscrpljen od bičevanja, žeđi i gladi.