15. kolovoza

Uznesenje Blažene Djevice Marije

Rimski Martirologij: Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije, Majke Božje i našega Gospodina Isusa Krista koja je bila očuvana od istočnog grijeha. Dovršivši tijek svoga zemaljskoga života, uznesena je dušom i tijelom u nebesku slavu. Ovu istinu vjere primljenu i preuzetu iz predaje Crkve, svečano je kao dogmu proglasio papa Pio XII. 1950 g. (Drugi vatikanski sabor, ‘Lumen Gentium’, 59). Blažena Djevica Marija Uznesena jest prvina nebeske Crkve, znak utjehe i sigurne nade za Crkvu hodočasnicu. „Dormitio Virginis“ (Usnuće Gospe) te Njezino uznesenje jest na kršćanskom Istoku i Zapadu jedan od najstarijih marijanskih blagdana.
Opširnije o svetkovini Uznesenja Blažene Djevice Marije vidi ovdje.

 

Sv. Stanislav Kostka, isusovački novak
Poljska, 1550. – Rim, 1568. g.

Rimski Martirologij: U Rimu spomen sv. Stanislava Kostke koji je bio poljskog podrijetla. Potaknut željom da stupi u Družbu Isusovu, pobjegao je iz očinskog doma i pješice se uputio  u Rimu gdje ga je sv. Franjo Borgija primio u isusovački novicijat. Umro je na glasu svetosti iscrpljen obavljanjem najponiznijh poslova. Imao je 18 godina.
Opširnije o sv. Stanislavu vidi ovdje.

 

Blaženi Izidor Bakanja, mučenik
Kongo, 1885. – 1909. g.

Rimski Martirologij: U gradiću Wenga, blizu Busira u Belgijskom Kongu (Danas Demokratska Republika Kongo), blaženi Izidor Bakanja, mučenik. On je još kao dječak s jedanaest godina postao kršćanin. Savjesno je živio po svojoj vjeri i svjedočio ju je s velikom hrabrošću za vrijeme svoga rada kolonijalnoj plantaži. Zbog toga je iz mržnje prema kršćanskoj vjeri bio podvrgnut stalnom bičevanju od strane direktora kolonijalne firme u kojoj je radio. Umro je nekoliko mjeseci kasnije oprostivši svojim progoniteljima. Bile su mu 24 godine.
Opširnije o bl. Izidoru vidi ovdje.

 

Sv. Alojzije Batis Sáinz, svećenik i drugovi mučenici
Meksiko, 1870. – 1926.

Rimski Martirologij: U mjestu Chalchihuites na području Durango u  Meksiku sveti Alojzije Batis Sáinz, svećenik, i njegovi suradnici Emanuel Morales, otac obitelji, Salavator Lara Puente i David Roldán Lara bili su ubijeni iz mržnje prema vjeri za vrijeme progona kršćana u Meksiku.