15. lipnja

Sv. Amos, prorok
† Palestina, 8. stoljeće prije Krista

Rimski Martirologij: Spomen svetog Amosa, proroka, koji je bio stočar u Tecoi i uzgajivač platana. Bio je pozvan i poslan od Boga sinovima Izraelovim da ponovno uspostavi Božju pravdu i svetost protiv njihovih zlih djela jer su bili napustili božanski zakon.
Opširnije o sv. Amosu vidi ovdje.

 

Sv. Vid, mučenik
† Italija, Lucania, 303. g.

 Rimski Martirologij: U Basilikati, Italija, sv. Vito, mučenik. Kao mladić podnio je mučeništvo za Krista tako da su ga stavili u vrelo ulje. Štovanje mu se veoma proširilo po slavenskim zemljama. Bio je jako popularan u srednjem vijeku te je uključen u skupinu Svetih Pomoćnika svetaca čiji se zagovor smatrao vrlo učinkovitim u određenim prigodama i za liječenje pojedinih bolesti.
Opširnije o sv. Vidu vidi ovdje.

 

Sv. Bernard iz Mentone, svećenik
† Italija,  Novara, 1081.

Rimski Martirologij: Na planini Mont-Jouxu u Valaisu, sveti Bernard iz Mentone, svećenik, koji je kao kanonik i arhiđakon Aoste živio dugi niz godina u Alpama, gdje je izgradio poznati samostan i dva skloništa za putnike, a koji  još uvijek nose njegovo ime. Također je po njemu prozvana vrsta pasa bernardinaca s malom bačvom oko vrata za spašavanje zalutalih putnika na planinama. Godine 1923. papa Pio XI., i sam veliki planinar prije nego je postao papa, proglasio ga je zaštitnikom planinara.
Opširnije o sv. Bernardu vidi ovdje.