15. listopad

Sv. Terezija Avilska, djevica i naučiteljica Crkve
Španjolska, 1515. – 1582. g.

Rimski Martirologij: Spomen sv. Terezije od Isusa, djevice i naučiteljice Crkve. Ušla je u Avili u Španjolskoj u Karmelićanski red te je postala majka i učiteljica obdržavanja strožih pravila. U svome srcu sastavila je put duhovnog usavršavanja prema stupnjevitom napredovanju duše prema Bogu. Zbog reforme svoga reda pretrpjela je mnoge nevolje, koje je uvijek prevladavala nepokorenim duhom; također  je napisala knjige pune uzvišenog nauka i prožete svojim dubokim iskustvima. Papa Pavao VI. proglasio ju je 1970. g. crkvenom naučiteljicom.
Opširnije o sv. Tereziji Avilskoj vidi ovdje.

 

Sv. Magdalena, djevica i mučenica
Nagasaki, Japan, 1611. – 1634. g.

Rimski Martirologij: U Nagasakiju, u Japanu, spomen svete Magdalene, djevice i mučenica. Bila je jaka duha  kako u promicanju vjere tako i u podnošenju muka na vješalima kroz trinaest dana za vladavine cara  Yemitsuom. Papa Ivan Pavao II. proglasio ju je svetom  1987. u Rimu.
Opširnije o sv. Magdaleni vidi ovdje.

 

 

Bl. Narcis Baste, isusovac i mučenik
Španjolska, 1866. – 1936. g.

Rimski Martirologij: U Valenciji, u Španjolskoj, blaženi Narcis Basté, svećenik Družbe Isusove i mučenik. Vjerno prihvaćajući Kristove riječi u vrijeme progona protiv vjere prešao je kroz smrt u vječni život.