15. prosinac

Blažena Jula Ivanišević i sestre, drinske mučenice
Goražde, Bosna i Hercegovina, 1941.

Iz drugih izvora:  U Goraždama u BiH mučenice s. Jula Ivanišević (Hrvatica), poglavarica, s. Bernadeta Banja (Slovenka), s. Krizina Bojanc, (Slovenka), s. Antonija Fabjan, (Mađarica) i sestra Berchmana Leidenix (Austrijanka). 11. prosinca 1941. srpski četnici provalili su u njihov samostan na Palama kraj Sarajeva, spaljuju ga i zarobljuju redovnice, prisiljavajući ih na hodanje od četiri dana po snijegu do vojarne u Goraždu gdje stižu 15. prosinca. Bile su zaključane u sobi na drugom katu u koju su oko ponoći uletjeli pijani srpski četnici namjeravajući im nanijeti nasilje. Sestra Jula otvorila je prozor i bacajući se dolje s drugog kata dala je primjer sestrama koje su je slijedile. Ležeći na zemlji u bolovima četnici su došli i usmrtili ih bodežima, a njihova tijela odvučena su i gurnuta u rijeku Drinu koja je tako postala njihov grob. Ubijene su zato što su bile katoličke redovnice i postale su tako mučenice za vjeru i čistoću. Proglašene su blaženicama u Sarajevu 24. rujna 2011. g.
Opširnije o bl. Juli i sestrama vidi ovdje.

 

Sv. Valerijan iz Avensana, biskup
Sjeverna Afrika, 5. stoljeće

Rimski Martirologij: Spomen sv. Valerijana, biskupa Avensana u Sjevernoj Africi. Već kao osamdesetogodišnjak za vrijeme vandalskog progona odlučno je odbio predati sveto crkveno ruho i predmete kako je tražio kralj Genseric.  Zbog toga je bio izbačen iz grada posve sam, a Genseric je izdao naredbu da mu nitko ne smije dati smještaj ni u kući niti na poljima; dugo je vremena ležao pod vedrim nebom na javnoj cesti stigavši tako do kraja svoga svetoga života kao ispovjedalac prave vjere.

 

Sv. Virginija Bracelli, udovica i utemeljiteljica
Genova, Italija, 1587. – 1651.

Rimski Martirologij: U Genovi sv. Virginija Centurione Bracelli, udovica, koja se posvetila služenju Bogu te je na različite načine priskočila u pomoć siromašnima. Pomagala je seoske crkve i osnovala je i vodila Gospođe od Milosrđa, zaštitnice siromašnih. Njezin je moto bio: „Služiti Bogu u njegovim siromasima”.
Opširnije o sv. Virginiji vidi ovdje.