15. rujna

Bl. Djevica Marija – Žalosna Gospa

Rimski Martirologij: Spomen Blažene Djevice Marije – Žalosne Gospe, koja je podno Isusova križa blisko i vjerno bila pridružena spasenjskoj muci svoga Sina. Postala je tako nova Eva, jer kao što je neposlušnost prve žene dovela do smrti, tako je Marijina divna poslušnost otvorila vrata vječnome životu.
Opširnije o spomenu Žalosne Gospe vidi ovdje.

 

Blaženi Kamilo Costanzo, isusovac i mučenik
Italija, 1572. – Japan, 1622.

Rimski Martirologij: U gradu Hiradu u Japanu, bl. Kamilo Costanzo, svećenik Družbe Isusove i mučenik. Vrhovni zapovjednik Hidetade naredio je da ga se živoga spali, a on čak ni na lomači nije prestao propovijedati Krista.

 

Sv. Straton i drugovi mučenici
Rumunjska, 310. g.

Rimski Martirologij: U Costanzi u Sciziji, u današnjoj Rumunjskoj, sveti Straton, Valerije, Makrobio i Gordian, mučenici  koji su podnijeli mučeništvo za Krista za vladavine cara Licinija.

 

Blaženi Ivan Kr. i Jacint de los Ángeles, mučenici indiosi
Meksiko, 1700. g.

Rimski Martirologij: U Santo Domingo Xagacia u Meksiku blaženi Ivan Krstitelj i Jacint de los Ángeles, mučenici. Kao katehisti  okrutno su bili premlaćeni jer su dobili odati štovanje poganskim idolima umjesto Kristu. Nasljedujući njegovu muku i smrt zaslužili su nagradu vječnog života. Papa Ivan Pavao II. proglasio ih je blaženima 2000. god. za vrijeme posjeta Guadalupu.