15. siječnja

Sv. Anastazija – Stošija, mučenica
Srijem, 304 g.

Rimski martirologij: U Rimu spomen na sv. Anastaziju (Stošiju), mučenicu u Srijemskoj Mitrovici (Panonija, današnja Srbija). Štovanje sv. Anastazije, mučenice u Srijemskoj Mitrovici veoma je staro i proširilo se najprije u Carigradu, a onda i u Rimu. Njezine su se relikvije častile u Srijemskoj Mitrovici sve do  460. g. kad ih je patrijarh Genadije prenio u Carigrad. U Rimu je od IV. st. postojala crkva koja je nosila njezino ime, a nalazila se je u samom centru među starim rimskim građevinama (Circo Massimo, Palatin). Na početku VI. st. ime mučenice Anastazije dodano je u Rimski kanon misnog slavlja.
Opširnije o sv. Anastaziji – Stošiji vidi ovdje

 

Blaženi Jakov, milostinjar
† Italija, Chiusi 1304.

Rimski Martirologij: U mjestu Pieve u Umbriji (Italija), blaženi Jakov, zvan Milostinjar, pravnik koje je postao odvjetnik siromaha i potlačenih.

 

Sv. Franjo Fernandez de Capillas, dominikanac i  mučenik
Španjolska, 1607. – Kina, 1648.

Rimski Martirologij: U gradu Fu’anu u pokrajini Fujian u Kini, spomen sv. Franje Fernández de Capillasa, svećenika Reda propovjednika (dominikanac) i mučenik. Nakon što je donio Kristovo ime na Filipinske otoke i u Fujian, za vrijeme progona od strane Tartara bio je bačen u zatvor gdje je ostao dugo vremena i na kraju mu je odrubljena glava.

 

Blaženi Nicola Gross, otac obitelji, mučenik
Essen, Njemačka, 1898. – Berlin, 1945.

Rimski Martirologij: U Berlinu u Njemačkoj, blaženi Nicola Gross, otac obitelji i mučenik. Bio je aktivno uključen u društvena zbivanja. Da ne bi radio protiv Božjih zapovijedi suprotstavljao se svim sredstvima bezbožnom režimu koji je bio protiv ljudskog dostojanstva i vjere. Zbog toga je bio bačen u tamnicu te nakon što je osuđen na smrt vješanjem postao je sudionik Kristove pobjede.