15. studeni

Sv. Albert Veliki, biskup i crkveni naučitelj
Bavarska, 1206. – Köln, 1280.

Rimski Martirologij: svet Albert, zvan Veliki, biskup i crkveni naučitelj, koji je ušavši u Red propovjednika (dominikance) predavao filozofiju i teologiju u Parizu riječima i spisima. Bio je učitelj sv. Tome Akvinskog; uspio je ujediniti u divnu sintezu mudrost svetaca s ljudskim znanjem i znanošću o prirodi. Protivno svojoj volji prihvatio je biskupsku službu u Regensburgu gdje je marljivo radio na jačanju mira među narodima, ali nakon godine dana izabrao je siromaštvo svoga reda, i u Kölnu u Njemačkoj pobožno je usnuo u Gospodinu.
Opširnije o sv. Albertu vidi ovdje.

 

Sv. Roko Gonzalez i Alfonso Rodríguez, isusovci, mučenici
† Paraguay – Brazil, 1628.

Rimski Martirologij: U mjestu Caaro, u Paragvaju, sveti Roko González i Alfonz Rodríguez, svećenici Družbe Isusove i mučenici koji su približili Krista razbaštinjenim domorodačkim narodima. Za njih su osnovali sela zvana redukcije u kojima su rad i društveni život slobodno spajali  s vrijednostima kršćanstva. Zbog toga ih je bio ubio iz zasjede  plaćenik domaćega vrača.

 

 

Sv. Josip Mkasa Balikuddembé, mučenik
† Uganda, 1885.

Rimski Martirologij: U Mengu, u Ugandi, sveti Josip Mkasa Balikuddembé, mučenik koji je nakon što je sam bio kršten mnoge mladiće priveo i osvojio za Krista. Branio je dječake kraljevskoga dvora od poroka kralja Mwenge; zbog toga mu je u dobi od samo dvadeset i pet godina odrubljena glava po zapovijedi rasrđenog cara te je tako postao prva žrtva progona protiv kršćana. Papa Benedikt XV. proglasio ga je blaženim 1920. godine zajedno s 21 ugandanskim mučenikom, a Papa Pavao VI. proglasio ga je svetim 1964. godine.