16. kolovoza

Sv. Stjepan, mađarski kralj
Mađarska, 969.  – 1038. g.

Rimski Martirologij: Sveti Stjepan, kralj Mađarske, koji je preporođen krštenjem od pape Silvestra II. primio krunu za mađarsko kraljevstvo.  Trudio se da se kršćanska vjera što više proširi među Mađarima. Okrunjen je za kralja Mađarske u božićnoj noći godine tisućite s naslovom “apostolskog kralja”. Organizirao je Crkvu u svom kraljevstvu, obogatio ju je dobrima i samostanima. Bio je pravedan i miroljubiv u upravljanju podanicima i na blagdan Uznesenja Bl. Djevice Marije njegova se duša uzdigla na nebo.
Opširnije o sv. Stjepanu vidi ovdje.

 

Sv. Rok, hodočasnik i iscjelitelj
Montpellier, Francuska, 1345. – Varese, Italija, 1379.

Rimski Martirologij: U Lombardiji sveti Rok koji je podrijetlom iz Montpelliera, u Francuskoj, zadobio glas svetosti hodočasteći po Italiji služeći bolesnicima oboljelima od kuge.
Opširnije o sv. Roku vidi ovdje.

 

Sv. Teodor, biskup
Švicarska, 4. stoljeće

Rimski Martirologij: U Sionu u Valaisu, Švicarska, sveti Teodor, prvi biskup toga grada, koji je slijedeći primjer sv. Ambrozija branio katoličku vjeru protiv arianizma.

 

Sv. Roza Fan Hui, djevica i mučenica
Kina, oko 1900. g.

Rimski Martirologij: U selu Fannjiazhuang kod Wujiaua u pokrajini Hebei u Kini, sveta Roza Fan Hui, djevica i mučenica, koja je za vrijeme progona sljedbenika sekte  Boksera bila mučena i sva izranjena još živa bačena u rijeku.