16. lipnja

Sv. Julita i sv. Quirik,  mučenici
† Likaonija, Turska, 304. g.

Rimski Martirologij: U Maloj Aziji, spomen  sv. Quirika i Julite, mučenika. Za vrijeme progona pod carem Dioklecijanom u gradu Likoniji (danas u Turskoj) živjela je Julita, bogata i plemenita žena koja je bila ostala udovica s mladim sinom Quiricom. Uhićena je s djetetom i podvrgnuta dugom ispitivanju kako bi se odrekla vjere. Odbijajući žrtvovati bogovima, ispovijedila je svoju vjeru. Sin Quirico, vidjevši kako mu je majka patila i čuvši njezine riječi, također je rekao da je kršćanin. Guverner se razljutio i bacio je dijete na zemlju i usmrtio ga.  Majka, premda skamenjena od boli, ostala je čvrsta u svojoj vjeri. Nakon što je pretrpjela teška mučenje, predana je krvniku koji joj je odrubio glavu.

 

Sv. Aureo, sv. Justina i drugovi mučenici
† Mainz, Njemačka, 5. st.

Rimski Martirologij: U Mainzu u belgijskoj Galiji, sada u Njemačkoj, sveti Aureo biskup, Justina njegova sestra i drugovi mučenici koje su poubijali poganski Huni dok su slavili Euharistiju.

 

Blažena Marija Tereza Scherer, redovnica i utemeljiteljica
Švicarska, 1825. – 1888. g.

Rimski Martirologij: Na području Ingenbohla u švicarskom kantonu Schwyz, blažena Marija Tereza (Ana Marija Katarina) Scherer, redovnica, koja je bila suutemeljiteljica i prva poglavarica Milosrdnih sestara sv. Križa koje su se potom proširile po svijetu i djeluju i u brojnim hrvatskim biskupijama, a glavno im je sjedište za Hrvatsku u Đakovu.
Opširnije o bl. Mariji Terezi vidi ovdje.