16. listopad

Sv. Hedviga,  vojvotkinja i redovnica
Bavarska-Njemačka, 1174. – Poljska, 1243. g.

Rimski Martirologij: Sveta Hedviga, redovnica, bavarskog porijekla i vojvotkinja Poljske, koja se predano posvećivala pomoći siromašnima, utemeljivši za njih i razne gostinjce. Nakon smrti svoga supruga, kneza Enrica, provela je preostale godine svog života u samostanu cistercitskih redovnica koji je ona osnovala, a čija je poglavaracia bila njezin kći Gertruda. Umrla je u Trebnitzu u Poljskoj.
Opširnije o sv. Hedvigi vidi ovdje.

 

Sv. Margareta Marija Alacoque, redovnica
Francuska, 1647. – Paray-le-Monial, 1690. g.

Rimski Martirologij: Sv. Margareta Marija Alacoque, djevica, koja je ušla u redovnice reda Pohoda Blažene Marije. Na čudesan način išla je putem savršenstva; posjedovala je mistične darove i bila je posebno posvećena Presvetom Srcu Isusovu, te je mnogo promicala njegovo štovanje u Crkvi. U Paray-le-Monialu, u blizini grada Autuna u Francuskoj, 17. listopada usnula je u Gospodinu.
Opširnije o sv. Margareti Mariji vidi ovdje.

 

Sv. Longin, mučenik
Jeruzalem, 1.stoljeće

Rimski Martirologij: U Jeruzalemu, spomen na svetoga Longina koji je štovan kao onaj vojnik koji je kopljem probo bok Raspetoga Gospodina.

Iz drugih izvora: Vrh toga koplja čuva se kao relikvija u Bazilici sv. Petra u Vatikanu, a veliki kip sv. Longina nalazi se u udubini jednog od četiri stupa koji drže kupolu iznad groba sv. Petra.
Opširnije o sv. Longinu vidi ovdje.