16. travanj

Sv. Leonida i sedam mučenica
Korint, Grčka, 3. stoljeće

Rimski Martirologij: U Korintu u regiji Achaia u Grčkoj, sveti Leonida i sedam drugova, mučenika, koji su, nakon što su pretrpjeli razne muke jer su odbili da se odreknu  kršćanske vjere, bili utopljeni u moru s kamenom oko vrata.

 

Sv. Benedikt Labre, hodočasnik
Francuska, 1748. – Rim, 1783. g.

Rimski Martirologij: U Rimu sv. Benedikt Josip Labre, koji je od mladih dana težio za strogim životom pokore. Poduzimao je naporna hodočašćaodjeven veoma siromašno, i hraneći se samo onim što je isprosio kao milostinju. Svugdje je davao primjer pobožnosti i pokore. Učinio je Rim krajnjim ciljem svojih hodočašća živeći ovdje u krajnjem siromaštvu i u molitvi. Tu je i umro i sahranjen u jednoj crkvi blizu centra Rima.

Iz drugih izvora: Običavao je govoriti da smo “na ovome svijetu svi hodočasnici prema Raju”. Imao je nadimak: Božja lutalica. Patron je prosjaka i beskućnika.

 

Sv. Bernardica Soubirous, djevica
Lourdes, Francuska, 1844. – Nevers, 1879. g.

Rimski Martirologij: U Neversu u Francuskoj, sveta Marija Bernardetta Soubirous, djevica koja je rođena u gradu Lourdesu u vrlo siromašnoj obitelji. Kao djevojčici ukazivala joj se Bezgrješne Djevica Marija 18 puta 1858. g. i preko nje Gospa je uputila svijetu poziv na molitvu i pokoru za obraćenje grešnika. Nakon što je ušla u samostan u Neversu, kao redovnica provodila je život u poniznosti i skrovitosti.