16. veljače

Sv. Julijana, djevica i mučenica
Kampanija, Italija, 285. – 305.


Rimski martirologij: U Kampaniji, sveta Julijana, djevica i mučenica. Mučeništvo je podnijela za vrijeme cara Maksiminijana jer ju je sam zaručnik za kojega se trebala udati, kao revnu kršćanku prijavio progoniteljima, koji su joj nakon suđenja odrubili glavu.
Opširnije o sv. Julijani vidi ovdje.

 

Sv. Ilija i drugovi mučenici
Cezareja, Palestina, 310.

        
Rimski martirologij: U  Cezareji u Palestini sveti mučenici: Ilija, Jeremija, Izaija, Samuel i Danijel. Bili su kršćani iz Egipta. Zbog toga što su se spontano brinuli o svjedocima vjere koji su bili osuđeni na rad u rudnike u Ciliciji, uhićeni su, te su okrutno mučeni i na kraju ubijeni mačem po nalogu guvernera Firmilijana za cara Galerija Maksimijana. Nakon njih zadobili su krunu mučeništva također svećenik Panfil, đakon Valent iz Jeruzalema i Pavao, rodom iz grada Jamnije koji su već bili proveli dvije godine u zatvoru; njima su u mučeništvu pridruženi Porfirije, domaćin Panfila, Seleuk iz Kapadocije, vojnik visokog čina, Teodul, stari sluga guvernera Firmilijana i na kraju Julijan iz Kapadocije, koji se upravo bio vratio s putovanja i pošto je poljubio tijela mučenika priznao se kršćaninom te je po nalogu guvernera uz polaganu vatru izgorio na lomači.

 

Sv. Marúta, biskup
†  Perzija, 415. g.

Rimski Martirologij: U kraljevstvu Perzije, biskup Sv. Marúta, koji je uspostavio mir za Crkvu, predsjedao Koncilom Seleukije, obnovio je Božje crkve srušene tijekom progona kralja Sabora i prenio je relikvije perzijskih mučenika u sjedište biskupije koja je od tada nazvana Martiropol.