17. listopad

Sv. Ignacije Antiohijski, biskup i mučenik
† Rim, 107. g.

Rimski Martirologij: Spomen na svetog Ignacija, biskupa i mučenika, koji je, kao učenik sv. Ivana apostola, drugi poslije sv. Petar upravljao Crkvom Antiohije. Bio je osuđen da bude bačen pred zvijeri za cara Trajana te je odveden u Rim i tu je okrunjen slavnim mučeništvom. Za vrijeme putovanja, dok je bio izvrgnut zlostavljanju stražara koji su bili surovi kao leopardi, napisao je sedam pisama različitim Crkvama u kojima je poticao braću da služe Bogu u zajedništvu s biskupima te ih je molio da ga ne spriječe da bude žrtvovan za Krista.
Opširnije o sv. Ignaciju Antiohijskom vidi ovdje.

 

Sv. Hošea, prorok
Izrael, 8. st. prije Krista

Rimski Martirologij: Spomen svetoga Hošea, proroka koji je ne samo riječima, već i svojim životom pokazao nevjernom Izraelskom narodu Gospodina kao Zaručnika uvijek vjernoga i vođenog beskrajanim milosrđem. Hošea osuđuje vladajuće vođe Izraela, kraljeve koji su se opredijelili za laičke i svjetovne stvari, te svećenike koji su izgubili revnost u svojoj službi vodeći narod u propast. On grmi protiv nepravdi i nasilja, ali prije svega  protiv vjerske nevjere što je poruka stara gotovo tri tisućljeća, ali uvijek aktualna.
Opširnije o sv. Hošeji vidi ovdje.

 

Blažena Tarsila Belda, udovica i mučenica
Španjolska, 1861. – 1936. g.

Rimski Martirologij: U gradu Algemesí na području Valencije u Španjolskoj, blažena Tarsilla Córdoba Belda, mučenica, koju je, kao majku obitelji u progonu protiv vjere primio sam Krist u svoju slavu.