17. rujna

Sv. Robert Bellarmino, biskup i crkveni naučitelj
Siena, 1542. – Rim, 1621.

Rimski Martirologij: Sveti Robert Bellarmin, biskup i crkveni naučitelj iz Družbe Isusove, koji je veoma uspješno sa znanjem i sposobnošću rješavao teološke kontroverze svog vremena. Kad je postao kardinal posvetio je veliku pozornost pastoralnom služenju u biskupiji Capui koja mu je bila dodijeljena na upravljanje. U Rimu se puno zauzimao za obranu Apostolske Stolice i za čistoću vjerskog učenja.
Opširnije o sv. Robertu vidi ovdje.

 

Sv. Hildegarda iz Bingena, djevica i crkvena naučiteljica
Njemačka, 1098. -1179.

Rimski Martirologij: U samostanu Rupertsberg kod Bingen u Njemačkoj, sveta Hildegarda, benediktinka i crkvena naučiteljica. Bila je stručnjak za prirodne znanosti, medicinu i glazbu. U nekoliko knjiga izložila je i opisala svoje mistične kontemplacije i doživljaje o kojima je imala iskustvo.
Opširnije o sv. Hildegardi vidi ovdje.

 

Blaženi Sigmund Sajna, svećenik i mučenik
Poljska, 1897. – 1940. g.

Rimski Martirologi: U šumi Palmiry blizu Varšave u Poljskoj, blaženi Sigmund Sajna, svećenik i mučenik. Bio je strijeljan tijekom 2. svjetskog rata jer se nije htio odreći svoje vjere pred stranim režimom koji je bio neprijateljski raspoloženi prema Bogu. Blaženim ga je proglasio sv. Papa Ivan Pavao II. u Varšavi 1999. zajedno sa 107 drugih poljskih mučenika.