17. studeni

Sv. Elizabeta ugarska
Bratislava, 1207. – Njemačka, 1231.

Rimski Martirologij: Spomen na sv. Elizabetu ugarsku koju su još veoma mladu dali za suprugu Ludvigu, grofu Turingije s kojim je imala tri sina. Ostala je udovica ali je snažnim duhom pretrpjela velike nevolje. Dulje vremena posvećivala je razmišljanju i meditaciji o nebeskim stvarnostima. Stoga je otišla u Marburg u Njemačku u bolnici koju je sama osnovala. Prigrlila je siromaštvo i skrbila se o bolesnima i siromašnima sve do kraja života umrijevši u dobi od dvadeset i pet godina.
Opširnije o sv. Elizabeti vidi ovdje.

 

Sv. Jordan-Jacint Ansalone i Toma Hioji Nishi
Nagasaki, Japan  1634. g.

U Nagasakiju u Japanu, sv. Jordan-Jacint i Toma Hioji Rokuzayemon Nishi, svećenici Reda propovjednika-dominikanci i mučenici. Prvi se posvetio propovijedanju Evanđelja najprije na Filipinima i potom u Japanu. Drugi je bio djelatni širitelj vjere na otoku Taiwanu, a posljednjih godina u svojoj domovini na području Nagasakija. Obojica su bili ubijeni na zapovijed vrhovnog komandanta Tokugawa Yemitsu nakon što su bili kroz sedam dana izloženi okrutnim mučenjima u jednoj jami i na vješalima.

 

Blažena Salomeja, ugarska kraljica
Poljska, 1211. – 1268.

Rimski Martirologij: U Krakovu u Poljskoj bl. Salomeja, ugarska kraljica. Nakon smrti svoga muža kralja Kolomana, vratila se u svoju domovinu i živjela je po pravilima Klarisa i sveto je obavljala službu opatice u samostanu kojeg je sama osnovala.
Opširnije o bl. Salomeji vidi ovdje.